Voorjaar

Voorjaar

zondag 19 juni 2011

Ding 23

Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd:
Vele Dingen over Web 2.0: hele bekende, minder bekende en ook onbekende dingen.
Leuk om heel praktisch er mee kennis te maken, weliswaar met heel veel uren van lezen en doen.
Maar niet voor niets: voor het eerst een blog gemaakt, een foto met een internet toepassing bewerkt, weten wat Delicious is (deze heeft niets met heerlijke etenswaar te maken), veel vaker ‘achter’ RSS-buttons kijken. Weten dat er naast bekende (sociale) netwerken, zoals Twitter en Youtube, ook voor mij minder bekende zijn, zoals Flickr (foto’s), LibraryThing (boeken) en Spotify (muziek).
Met Web 2.0 liggen er vele uitdagingen voor de bieb, met kansen om interessant te zijn en te blijven, voor het brede publiek, dus ook voor de jeugd, voor wie internet eigenlijk onmisbaar lijkt.
Maar bovenal blijft het toch ook onmisbaar om boeken te voelen en te ruiken en dus een fysieke bibliotheek in de buurt te hebben en vooral te houden. Uiteindelijk kunnen de Web 2.0 toepassingen daar niet tegen op, maar zijn wel een noodzakelijke aanvulling, een must om de bieb te kunnen laten overleven.

Ding 22

Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken:
Bibliotheek 2.0, een andere manier om bibliotheekdiensten (digitaal) aan te bieden aan de gebruikers, waarbij die gebruikers ook de ruimte krijgen om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe diensten, dus samenwerkend, publieksvriendelijk en gastvrij.
Velen zijn er van overtuigd dat de bibliotheek er over vijf of tien jaar totaal anders uit zal zien dan de bibliotheek van vandaag. En dat geldt ook voor het werken in de bibliotheek.
Web 2.0 is dus geen hype maar zal een wezenlijk onderdeel uit moeten maken van het beleid van de bibliotheek.
Het oorspronkelijke doel van de bibliotheek, het bieden van toegang tot kennis en informatie, blijft, maar kan worden uitgebreid met het helpen van mensen (kinderen, jongeren en volwassenen) bij het vinden van vooral kwalitatieve informatie en met het inspireren van mensen tot lezen.
Dus geen angst, onzekerheid of onvermogen om met Web 2.0 om te gaan, maar inzien dat Web 2.0 nieuwe kansen biedt.
Al deze teksten en heel veel meer kwam ik tegen op de site
http://www.23dingen.nl/?p=268 en op de sites die op  http://www.23dingen.nl/?p=268 met internet-links worden vermeld.
Het zijn met name deze teksten die mijn mening weergeven over Bibliotheek 2.0 en heb ze daarom uit al de beschikbare informatie verzameld en gebruikt als samenvatting voor het ding ‘
Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken’.

Ding 21

Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi:
My Discoveries is de verzamelnaam voor alle functionaliteit waarmee iedereen zelf informatie kan toevoegen aan de beschrijvingen van de materialen van de bibliotheek.
In de Aquabrowser kan je met My Discoveries lijstjes maken voor jezelf en lijsten die je wilt delen met anderen. Ook kunnen er tags worden toegevoegd aan materiaal van de bibliotheek, waarmee je titels makkelijker kan terugvinden. Deze tags zijn voor iedereen te zien.
Lijstjes blijven standaard alleen zichtbaar voor jezelf, dat is handig voor bijv. een leeslijst of een wensenlijst. Het is ook mogelijk om lijsten publiek te maken: iedereen kan ze dan zien: leuk voor als je heel veel van een onderwerp weet en de belangrijkste titels bij elkaar wilt zetten zodat anderen ze makkelijker kunnen vinden.
Aldus de informatie op  
http://zoeken.oba.nl/ , de site van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Via de ‘My Discoveries’-knop in de AquaBrowser krijg je toegang tot schermen waarin je je lijsten kunt bekijken en aanpassen.
Lijkt me heel handig, deze voorziening in de Aquabrowser !  Hiermee hoef je niet zelf meer allerlei informatie over ‘altijd nog eens willen lezen’ te verzamelen, op bijv. je eigen pc of losse briefjes, en is jouw informatie ook altijd bij de hand daar waar internet-toegang beschikbaar is, dus echt Web 2.0.
My Discoveries is niet alleen toe te passen voor boeken, maar ook voor dvd’s en andere materialen van de bibliotheek. Lijkt me een aanrader.

zondag 5 juni 2011

Ding 20

Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk:
Bij ding-19 ‘Sociale netwerken en wat er in te doen is’ gaat het om sociale contacten en gemeenschappelijke interesses. In feite geldt dat ook voor ding-20 ‘Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk’, waar we het hier over hebben, alleen dan met als gemeenschappelijke interesse de muziek.
Daarbij gaat het niet alleen om het luisteren naar muziek maar ook er over praten en nieuwtjes uitwisselen, bijv. over nieuwe artiesten en stijlen (muziek als bindmiddel).
Op de site
http://bibliotheek20.ning.com/forum/topics/spotify-in-de-bibliotheek wordt er voor gepleit om http://www.spotify.com/nl/ toe te passen in de bibliotheek: bibliotheken zouden hun aanbod van streaming muziek gigantisch kunnen uitbreiden wanneer zij een samenwerking met Spotify aangaan, aldus een reactie op het forum.
Ik zie zelf nog niet meteen een aansprekende toepassing voor in de bieb.
Ik zou als bieb-organisatie dan bijv. eerder capaciteit inzetten om het gebruik van
Delicious in te voeren, zoals besproken voor ding-10.   

Ding 19

Sociale netwerken en wat er in te doen is:
Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves, Flickr, Youtube, LibraryThing en vele andere: het gaat om persoonlijke en zakelijke netwerken op internet, voor sociale contacten en gemeenschappelijke interesses. En natuurlijk dizzie.nl, met informatie en recensies over nieuwe (top-)boeken.
Facebook, met 500 miljoen accounts, waarvan de helft minstens één keer per dag inlogt, is volgens het artikel
http://www.bibnet.be/portal/page/portal/ver-1/Bibnet/Lokale_Ondersteuning/Inspiratiegidsen/Facebook_inspiratiegids.pdf  een mooi middel om voor de bibliotheek een interessant sociaal netwerk mee op te bouwen.
Via dat netwerk kan informatie worden ingewonnen over de interesses en wensen van de (toekomstige) bibliotheek gebruikers. De discussie mogelijkheden, commentaren en ‘ik vind dit leuk’-knopjes kunnen een beeld scheppen van wat de gemiddelde ‘fan’ verwacht van de bibliotheek en leuk vindt aan de bibliotheek, aldus het betreffende artikel.
In het artikel wordt ook gewezen op het volgende:
Niets is zo demotiverend voor een bezoeker van een Facebook-pagina, als een leeg blad, of berichten die een half jaar oud zijn. Het is niet voldoende om als bibliotheek gewoonweg aanwezig te zijn op Facebook, met een profielfoto en wat contactinfo. Een Facebook-pagina op zich maakt een bibliotheek niet modern of hip. Een succesvolle Facebook-pagina biedt een meerwaarde voor de fans, en dat vraagt regelmatige updates en interactie.
Een waardevol artikel om de bibliotheek op Facebook te helpen krijgen.