Voorjaar

Voorjaar

donderdag 19 mei 2011

Ding 13

Online kantoortoepassingen: ook hier geldt weer, zoals in het algemeen met Web 2.0 toepassingen, met anderen delen en altijd en overal er bij kunnen, als er maar een internet verbinding beschikbaar is.
Het grootste voordeel lijkt me wel dat je je nooit meer druk hoeft te maken over de versie van de software: geen zorg of een ander mijn document wel kan lezen dat mogelijk is aangemaakt met een verouderde versie van bijv. WORD.
Maar voor mijn gevoel komt daar een andere zorg voor terug: hoe voorkom ik dat de documenten in handen komen van mensen die daar niets mee te maken hebben. In het filmpje op de site
http://dotsub.com/view/17eaa9f0-787b-4fd8-b1c7-f8d61db2e310 hebben ze daar geen problemen mee. Integendeel: Google Docs rocks. Overigens heeft Google het vertrouwen kort geleden wel wat beschaamd, door ongevraagd WiFi gegevens te verzamelen, tijdens het in kaart brengen van beelden voor Google Maps.
Als het document op Google Docs staat stuurt degene die het daar heeft neergezet een mailtje naar degenen waarmee het document zal worden gedeeld. In dat mailtje wordt een beveiligde link naar het online document opgenomen, zodat het document door de ontvanger van de mail direct kan worden aangepast.
Dus geen verschillende versies van het zelfde document, zoals die wel ontstaan als het document via mail wordt verstuurd, of op allerlei USB sticks van hand tot hand gaat. Ook daar schuilt overigens hetzelfde beveiligings probleem: wie krijgt het allemaal in handen.
En tot slot nog wel hopen dat het document op een  plaats staat waar ook over een (lange) tijd nog toegang toe is: Google Docs niet bereikbaar, of de internetverbinding ligt plat of nog erger Google Docs wordt gehackt of stopt met de aangeboden diensten.
Maar allicht is het over een tijd net zo als met online aankopen en internet bankieren: iedereen gebruikt het.
Dus: voors en tegens, ook voor online kantoortoepassingen.

1 opmerking:

  1. Hallo Menafamke

    Goede beveiliging is inderdaad erg belangrijk. Bedrijven en instellingen zullen dan ook kiezen voor hun eigen beveiligde netwerk. In de bibliotheken doen wij dat natuurlijk ook met Citrix.
    En zoals je schrijft: iedereen is misschien eerst nog sceptisch, maar over een tijdje weten we niet beter.

    Groet Yntskje

    BeantwoordenVerwijderen