Voorjaar

Voorjaar

donderdag 19 mei 2011

Ding 14

Instant Messaging (IM):
Amerika loopt wat betreft de toepassing van IM in bibliotheken voorop.  Maar volgens het verhaal op de site
http://www.box.net/shared/b5aevy3c47 blijkt dat IM in de Nederlandse bibliotheken nog in de startblokken/kinderschoenen staat (pilots) en er is ook nog wel scepsis. Of zoals iemand van de bibliotheek Eindhoven het in het betreffende artikel verwoordt: hoe hou je het zakelijk en wordt je geen sociaal werker voor de eenzame medemens. Weliswaar, het is een artikel uit 2007, dus mogelijk is de situatie inmiddels veranderd.
Wel lijkt IM een goed instrument om de jeugd te benaderen. Het is ‘hip’ en mogelijk kan de bieb er jeugdige fans mee scoren. Immers, de jeugd maakt volop gebruik van IM, meer nog dan van telefoneren. Dat heeft ook alles met kosten te maken, lijkt me: IM is in ieder geval nu nog steeds goedkoper dan telefoneren.
Ben benieuwd welk beleid de bieb op IM gaat ontwikkelen. Daarbij moet ook de keus worden gemaakt om een Web 2.0 variant te gaan gebruiken (geen software installatie, zoals Meebo) of toch maar te kiezen voor een toepassing die door velen wordt gebruikt en mogelijk ook gebruikersvriendelijker is, maar dan wel eerst op de pc moet worden geïnstalleerd.
Maar het begint bij de vraag: wil de bieb IM gebruiken als communicatie middel en zo ja wat willen we er dan mee doen/bereiken.

1 opmerking:

  1. Hoi Menafamke,

    Om de bieb aantrekkelijk te maken voor jeugd, zullen we wel actie moeten ondernemen. De vraag is natuurlijk wat je dan kunt doen. Als je iets doet, moet je dat goed doen. Nu komen erg ook nog grote bezuinigingen aan.
    Hopelijk zijn er toch nog subsidies beschikbaar voor al deze vernieuwingen.

    Groet Yntskje

    BeantwoordenVerwijderen